Verdiept Leiderschap

Privatissimum

Deelnemers aan dit privatissimum werken met moderator Henk Schildkamp aan de verdieping van het eigen leiderschap, mede met behulp van de persoonlijke en professionele casuistiek. Schildkamp: ‘Wijs leidinggeven in complexe en onzekere tijden vergt veel. Menig leider ontmoet daarbij zichzelf. Ervaart veerkracht én stuit op donkere kanten. In tijden van crises gaat het masker af en openbaart zich de mens achter de leider. In alle naaktheid. In alle schoonheid. Als persoon en professie niet zijn verbonden, wordt leidinggeven een ongemakkelijke bezigheid’.

De ‘andere kant van de medaille’

Al bijna 25 jaar begeleidt Comenius executives bij de verdieping van het eigen leiderschap. Met hen verkent Comenius de ‘andere kant van de medaille’ en de samenhang der dingen. Beoogd is hiermee een versterking van ‘zijn en zelfvertrouwen’ – grondtonen van wijs leiderschap. Voorwaardelijk voor de groei van ‘zijn en zelfvertrouwen’ is zelfkennis. En dat begint met kritisch en waarderend kijken naar jezelf, naar de eigen persoon dus, los van rol en functie. En de moed ruimte te geven aan anderen en aan afwijkende meningen.

Menig leider ontmoet daarbij zichzelf. Ervaart veerkracht én stuit op onvermoede kanten. In tijden van crises gaat het masker af en openbaart zich de mens achter de leider. In alle naaktheid. En in alle schoonheid. In alle eerlijkheid ook. Als persoon en professie niet samenvallen, wordt leidinggeven een ongemakkelijke bezigheid. Zoeken naar en definiëren van de ‘eigen’ grondtoon is dan een fundamentele opdracht. Comenius’ Privatissimum Verdiept Leiderschap is bij uitstek een programma hieraan geconcentreerd te werken.

Programma

Het Privatissimum Verdiept Leiderschap duurt vier dagen en vindt plaats in Kloosterhotel Zin te Vught. Dit sobere, onder architectuur verbouwde voormalige kloostergebouw biedt met zijn excellente kunstverzameling, de vleugel en de biologische keuken een passende context voor het programma. Tijdens het Privatissimum werkt u concreet naar de volgende doelen:

  • Versterken van zijn en zelfvertrouwen, grondtonen van verdiept leiderschap
  • Hervinden van het eigen ‘grondakkoord’ – datgene dus wat u ten diepste beweegt
  • Aanboren en vormgeven van uw meest eigen bronnen van wijsheid en inspiratie

Moderator

Henk Schildkamp studeerde geneeskunde te Nijmegen en werkte te Botswana als tropenarts. In Twente was hij aansluitend enige tijd huisarts en ontwikkelde hij zich tot sociaal geneeskundige. Vanaf zijn 35e bestuurde Henk uiteenlopende zorgverzekeraars; als bestuursvoorzitter gaf hij jarenlang leiding aan Menzis, één van Nederlands grootste verzekeraars. Sinds 2005 modereert Schildkamp voor Comenius. Naast Comenius is muziek Henks grote passie.

Henk Schildkamp over het Privatissimum Verdiept Leiderschap

"Kun je stilstaan bij wat jou beweegt? Welke beweging breng jij met jouw leiderschap? Leiderschap is als muziek. Goed leiderschap vraagt bewustzijn van jouw grondtoon. De grondtoon bepaalt in hoge mate de blauwdruk in je leven en werk. Als directeur of bestuurder leid je en breng je tot stand. Maar hoe word je iemand die niet alleen vorm geeft, maar ook toegang heeft tot de wijsheid van de eigen bronnen, iemand die zichzelf met inspiratie weet te voeden? Om vanuit die bronnen (nieuwe) keuzes te maken op basis waarvan je je leiderschap beoefent. Deze stem is jouw melodie. Harmonie gaat over ritme, timing en afstemming. Over wanneer je spreekt en wanneer je zwijgt. Doet, of niet doet. Over poëzie en muziek. Over hoe je je presenteert en wie je werkelijk bent. Alleen voor de spiegel, thuis. Het is via de melodie dat je connectie maakt met je leiderschap. Wat maakt dat mensen voor jou willen werken? Dat ze zich kathedraalbouwers voelen in plaats van stenensjouwers?"

Meer weten? Download hier de brochure

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?