De Comenius Wandeling

Bewegen naar wijsheid

Executiveprogramma gericht op wijs leiderschap, waarin zowel inkeer als positief en adaptief omgaan met het onverwachte centraal staat. De Comenius Wandeling is een eigentijdse variant op de eeuwenoude thema’s pelgrimeren, ‘wandern’, zwerven, zoeken en dolen. Bewegen is daarvan de kern. Bewegen ontspant het lijf en schept ruimte in het hoofd. Ruimte voor nieuwe inzichten en voor nieuwe ambities. Lopen loutert, stimuleert tot ordenen en loslaten. Wandelen met Comenius is bovenal: bewegen naar wijsheid.

Oogsten, loslaten, bezinning en groei

Het programma is samengesteld uit vier meerdaagse modules, verspreid over de vier seizoenen van het jaar. Elke module is programmatisch geïnspireerd op het jaargetijde waarin ze plaatsvindt. In de zomer oogst de wandelaar; tijdens de herfsttocht laat hij los en neemt afstand. Winters wandelen draait om beschouwelijkheid en reflectie. Het is de onmisbare en onvermijdelijke cesuur op weg naar nieuwe energie die de Lentewandeling losmaakt. De Comenius Wandeling volgt delen van de zogenaamde Walk of Wisdom, die is uitgezet in en rond de oudste stad van ons land: Nijmegen.

Bewegen naar wijsheid

Pelgrimeren en ‘wandern’ zijn vaak onuitwisbare ervaringen, waarin indringende ontmoetingen, euforie en momenten van eenzaamheid en heimwee de reiziger zowel inspireren als verwarren. Velen gaan op pad met het doel zichzelf te zuiveren of te ‘herbronnen’ – zoals Odysseus (Homerus). Wijsheid en rust waren de oogst van Siddharta’s levenstocht (Herman Hesse). Zo lopen velen tegenwoordig de ‘Camino’ om het persoonlijk verleden te verwerken en een nieuwe toekomst mogelijk te maken.

De onverwachte ontmoeting

Onlosmakelijk verbonden met pelgrimeren zijn geloof en spiritualiteit. Santiago de Compostela, Rome, Mekka, Fuji Mountain, Jeruzalem: reisdoelen die velen een overstijgende, transcendente ervaring bezorgen – een ware rite de passage. Niet verwonderlijk dat de pelgrimage als louterende tocht inwaarts wereldwijd uitgroeide tot een rijk thema in kunst, literatuur en muziek. Van Franz Liszts Années de Pèlerinageen Dantes Divina Commedia tot Richard Longs Walking the Line. Hoewel de rauwheid en naaktheid van de pelgrimage in deze kunstzinnige vertalingen nogal eens op de achtergrond raken, blijft een andere essentie ervan meestal wel overeind: de onverwachte ontmoeting, de confrontatie met het vreemde en het ongewone.

Voor deze dimensie van ‘wandern’, het contact met het ‘andere’, biedt de Comenius Wandeling volop ruimte. De Comeniaan ontmoet op zijn tocht denkers, dichters, wetenschappers, kunstenaars, religieuze leidsmannen en collega-bestuurders. Met hen wordt een eindje opgelopen of ze schuiven aan voor een korte inleiding gevolgd door een openhartig gesprek. Essentieel is het vermogen het nieuwe met open mind te omarmen, vanuit zelfvertrouwen en zelfrespect.

Programma

Module 1 -
Zomer - oogsten
Module 2 -
Herfst - loslaten
Module 3 -
Winter - bezinning
Module 4 -
Lente - groeien

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?