De Comenius Wandeling

Bewegen naar wijsheid

Executiveprogramma gericht op wijs leiderschap, waarin positief en adaptief omgaan met het nieuwe en het onverwachte centraal staat. De Comenius Wandeling is een eigentijdse variant op de eeuwenoude thema’s pelgrimeren, ‘wandern’, zwerven, zoeken en dolen. Bewegen is daarvan de kern. Bewegen ontspant het lijf en schept ruimte in het hoofd. Ruimte voor nieuwe inzichten en voor nieuwe ambities. Lopen loutert, stimuleert tot ordenen en loslaten. Wandelen met Comenius is bovenal: bewegen naar wijsheid.

Oogsten, loslaten, bezinning en groei

Het programma is samengesteld uit vier meerdaagse modules, verspreid over de vier seizoenen van het jaar. Elke module is programmatisch geïnspireerd op het jaargetijde waarin ze plaatsvindt. In de zomer oogst de wandelaar; tijdens de herfsttocht laat hij los en neemt afstand. Winters wandelen draait om beschouwelijkheid en reflectie. Het is de onmisbare en onvermijdelijke cesuur op weg naar nieuwe energie die de Lentewandeling losmaakt. De Comenius Wandeling volgt delen van de zogenaamde Walk of Wisdom, die is uitgezet in en rond de oudste stad van ons land: Nijmegen.

Bewegen naar wijsheid

Pelgrimeren en ‘wandern’ zijn vaak onuitwisbare ervaringen, waarin indringende ontmoetingen, euforie en momenten van eenzaamheid en heimwee de reiziger zowel inspireren als verwarren. Velen gaan op pad met het doel zichzelf te zuiveren of te ‘herbronnen’ -zoals Odysseus (Homerus). Wijsheid en rust waren de oogst van Siddharta’s levenstocht (Herman Hesse). Sal Paradise en Dean Moriarty, de helden uit Jack Kerouacs roman On the Road verkenden andere kanten van het bestaan en pelgrimeerden met drank en drugs naar een nieuwe identiteit.

De onverwachte ontmoeting

Onlosmakelijk verbonden met pelgrimeren zijn geloof en spiritualiteit. Santiago de Compostela, Rome, Mekka, Fuji Mountain, Jeruzalem: reisdoelen die voor velen een overstijgende, diepe ervaring vormen, als een éénmalige ervaring in het leven -een ware rites de passage. Niet verwonderlijk dat de pelgrimage als louterende tocht inwaarts wereldwijd uitgroeide tot een groot en rijk thema in kunst, literatuur en muziek. Van Franz Liszts Années de Pèlerinageen Dantes Divina Commediatot Richard Longs Walking the Line. Hoewel de rauwheid en naaktheid van de pelgrimage in deze kunstzinnige vertalingen nogal eens op de achtergrond raken, blijft een andere essentie ervan meestal wel overeind: de onverwachte ontmoeting, de confrontatie met het vreemde en het ongewone.

Aan deze dimensie van ‘wandern’, het ‘andere’ dus geeft de Comenius Wandeling ruimte. Ogenschijnlijk toevallig ontmoet de Comeniaan op zijn tocht denkers, dichters, wetenschappers, kunstenaars, religieuze leidsmannen en collega-bestuurders. Met hen wordt een eindje opgelopen, of ze schuiven aan voor een ‘lecture spirituele’. Essentieel is het vermogen het nieuwe met open mind te omarmen, vanuit zelfvertrouwen en zelfrespect.

Programma

Module 1 -
Zomer - oogsten
Module 2 -
Herfst - loslaten
Module 3 -
Winter - bezinning
Module 4 -
Lente - groeien

Heeft u vragen?

Team Studieadvies

Clara Smits, Karen Meulenkamp en Nora Barouki

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?