Prof. dr. Freek Peters is hoogleraar contextueel leiderschap bij de Tilburg School of Humanities van Tilburg University en partner van organisatieadviesbureau De Galan Groep. Dit artikel is gebaseerd op zijn oratie van 25 september: ‘Next Generation 2025, Besturing en Leiderschap in een Complexe Wereld’.

De wereld verandert snel en organisaties veranderen mee. Dynamiek en heftige ontwikkelingen (‘disrupties’) in markten en producten betekenen snelle groei of juist een forse krimp voor bedrijven. De onvoorspelbaarheid en het verandertempo nemen toe. Dat stelt heel andere eisen aan het leiderschap — en de leiders — van organisaties dan voorheen. ‘Oude leiders’ zijn vaak niet meer in staat om de uitdagingen van nu en straks effectief het hoofd te bieden.

In tien jaar tijd is veel veranderd in de wereld van het leiderschap. Helden van toen zijn de boosdoeners van nu geworden: Cees van der Hoeven, Rijkman Groenink, Dirk Scheringa, Aysel Erbudak, Erik Staal, vul maar aan. Door een aantal maatschappelijke en technologische ontwikkelingen is de context van economie en organisaties sterk veranderd. Wij leven niet alleen in een overgang van een door productie en dienstverlening gedomineerde economie naar een kennis- en innovatie-economie, maar ook in een samenleving waarin oude zuilen, instituties en zekerheden verdampt zijn en ieder mens zijn eigen weg zoekt, aldus socioloog Zygmunt Bauman in Vloeibare tijden. Geen ‘united we stand’ meer, maar ‘divided we shop’.

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?