Complexity and Leadership Course

'Network-based' en adaptief leiderschap - inspired by Complexity Science

Internationaal executiveprogramma gericht op verbindend, innovatief leiderschap aan het Institute for Advanced Study (Universiteit van Amsterdam) en het Centre for Complex Systems in Transitions, (Stellenbosch University, Zuid-Afrika). Deelnemers zien ontwikkelen en organiseren als dynamische processen, met plaats voor crises en mislukkingen. Uitgangspunt hierbij is Complexity Thinking, waarbij adaptie, dynamiek en emergentie sleutelbegippen zijn.

De leergang Complexity and Leadership oefent het denken in evolutionaire processen, waarin het statische plaatsmaakt voor het vloeiende, het dynamische. Centraal hierin staan de begrippen adaptie, dynamiek, emergentie, non-lineair. Tijdens deze leergang groeien scherpe en nieuwe inzichten in andere vormen van leiderschap waarin visie, strategie en realisatie worden opgevat als onderdelen van een dynamisch proces. De inzichten, met name de parallellen uit andere wetenschapsgebieden, stellen u beter in staat de grote bewegingen in uw sector te duiden vanuit diverse invalshoeken en visie te vormen over hoe verder én over uw rol als leider in dit proces.

Complexity Science and Complexity Thinking

In november 2015 gaven NWO, TNO en Universiteit Utrecht als initiatiefnemers het startsein voor het Nederlands Platform Complexe Systemen (NPCS). Inmiddels is Complexiteitsdenken in Nederland definitief doorgebroken. Complexity Science staat voor de interdisciplinaire wetenschap naar de fundamentele principes van complexe systemen zoals financiële markten, criminele netwerken, steden, netwerkinfrastructuren, biologische systemen als ook organisaties. Complexity Thinking hanteert Complexity Science als methodiek en is een mind-set, een filosofie, een raamwerk, dat ons helpt te onderzoeken wat we zien en ervaren in het eigen leiderschap, in organisatie en als persoon Complexity Thinking scherpt uw kijk op ontwikkeling en functioneren van de wereld en uw verantwoordelijkheid hierin.

Opzet Course

Tijdens de introductiedagen in september in Nederland richten we ons het hele palet aan Complexiteitsdenken in Nederland. Maar vooral op de ‘hard complexity science’, het modelleren van patronen in complexe systemen via wiskunde. In Zuid-Afrika werken we via een bredere blik aan de praktische complexiteit op het gebied van bestuur en (persoonlijk) leiderschap. Elementen als ethiek, relationele complexiteit, niveaus en (sociale) netwerken, resilience en complexiteit en besturen staan centraal. Voorzien van filosofische en wetenschappelijke scherptediepte krijgt complexiteitsdenken echt betekenis. Het helpt u daadwerkelijk bij het ontwikkelen van een besef en lange termijn perspectief.

Het programma bevat intensieve academische lectures, discussies, reflecties, werkgroep-begeleiding en excursies, waarbij we ook de Afrikaanse ‘way of life’ en cultuur-historische context incorporeren.

Sprekers

Sprekers in de Nederlandse modules zijn o.a. Prof. dr. ir. Sander Bais (Uva, SFI) en Prof. dr. Harry Kunneman (UvH). Sprekers aan het CST te Stellenbosch zijn o.a.: Dr. Minka Woermann (Dept of Philosophy, Stellenbosch University), Prof. dr. Jannie Hofmeyr (CST Stellenbosch University, Prof. dr. Mark Swilling (CST Stellenbosch University, Sustainable Development), Tanja Hichert (Futurist), Prof. dr. Oonsie Biggs, (CST Stellenbosch University, School of Public Leadership at Stellenbosch University, and the Stockholm Resilience Centre at Stockholm University in Sweden) en Dr. Rika Preiser, (CST Stellenbosch University ), Complex systems adaptive thinking.

Stellenbosch, Centre for Complex Systems in Transition (CST)

The Stellenbosch Centre for Complex Systems in Transition (CST) is a new Stellenbosch University ‘flagship’ initiative established in 2015. This initiative brings together complexity thinking, sustainability science and transdisciplinary research methodology.

Research at the CST is largely conducted in collaborative inter- and transdisciplinary teams that draw in expertise from different disciplines as well as from policy, practice and local stakeholders. Much of the research is funded by external project grants, and students are part of the larger project teams which provides additional opportunities for learning and research support. The centre is funded in part by Stellenbosch University, and in part by the National Research Foundation, plus project funding from a range of sources. The CST is located at the STIAS Wallenberg Centre in the Old Stables.

“Je denkraam wordt geforceerd opgerekt”

In het najaar organiseert Comenius voor de 7e keer de Complexity and leadership Course aan het toonaangevend Centre for Complex Systems in Transition te Stellenbosch (Zuid-Afrika). Freek Peters is hoogleraar Contextueel Leiderschap aan de Tilburg University en spreker bij Comenius. Én hij is alumnus van Comenius’ Complexity and Leadership Course.

‘De wereld is enorm veranderd in de afgelopen decennia. En de impact van alle maatschappelijke trends op de economie en de organisaties is onomkeerbaar’ legt Peters uit. ‘Globalisering, digitalisering, diversiteit, verandering van demografie: deze ontwikkelingen zijn er, en vormen de context waarin wij leven, én hebben een grote invloed! Deze buitenwereld bepaalt onze binnenwereld. We zijn een netwerksamenleving, dat gaat ook niet meer weg, en dat brengt complexiteit’

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?