‘Het belangrijkste gereedschap om vrede in de stad te bevorderen is de ontmoeting. “Niet over, maar met elkaar praten, geen wapens maken, maar klokken gieten”, zoals Comenius zei. Zo bind je de strijd aan tegen soms valse tegenstellingen die de cohesie in de samenleving aantasten. Tijdens die gesprekken mag geen taboe heersen op het bespreken van netelige thema’s. Juist bij spanningen is het belangrijk om te werken aan gezamenlijke oplossingen.’

Ahmed Aboutaleb, Comeniuslezing 2022, Vrijheid en Veiligheid

In de Grote Kerk Naarden ontvingen Beatrice de Graaf en Tomáš Halík op 12 maart 2022 de prestigieuze Comeniusprijs; Ko Colijn nam de Comenius Oeuvreprijs in ontvangst.

De Comeniusprijs en de Comenius Oeuvreprijs worden jaarlijks door het Comenius Museum en Mausoleum (Naarden) uitgereikt. Ze betuigen eer aan een persoon die zich in lijn met denken en handelen van Jan Amos Comenius (1592-1670) op een in het oog springende manier inzet voor vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur en zo bijdraagt aan de ontwikkeling van een internationale samenleving.

Comenius Leergangen, dat internationale leiderschapsprogramma’s ontwikkelt, geïnspireerd op Comenius’ denken en schrijven, ondersteunt de activiteiten van Museum en Mausoleum van harte. Samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Gooise Meren, Newomij en de Ambassades van Tsjechië en Slowakije maakt Comenius Leergangen de prijsuitreiking mede mogelijk.

In de Comeniuslezing, ‘Vrijheid en Veiligheid’  uitgesproken door Ahmed Aboutaleb bij de prijsuitreiking, onderstreept de Rotterdamse burgemeester het belang van het gesprek en de dialoog, juist in tijden van spanning. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, was deze lezing bijzonder indrukwekkend. Hierin onderstreepte hij het belang van het gesprek en de dialoog, juist in tijden van spanning.

Klik  hier voor de gehele Comeniuslezing

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?