De Comenius Wandeling brengt beweging in hoofd en hart en wordt gevormd vanuit verschillende disciplines, van filosofie tot geschiedkunde. Zoals het een pelgrimage betaamt gaan de deelnemers tijdens de leergang De Comenius Wandeling verschillende ontmoetingen aan. Zo wandelen zij onder andere met socioloog Shervin Nekuee. Speciaal voor ons verwoordde hij het belang van in beweging komen naar je eigen pad. Vanuit de duinen te Den Haag schreef Nekuee voor Comenius het volgende ritme:
We zijn toe aan een nieuwe pelgrimage
Ja, ik geloof. Ik geloof dat pelgrimage al lang bestond voordat onze hersenen de onnoembare als “God” hadden kunnen abstraheren. Ik geloof. Ik geloof dat ik beter met mijn voetstappen dan mijn mond het eminent gevoel belijden kan. Ik geloof, ik geloof dat we ertoe zijn aan nieuwe bezielde denkbeelden. Dat we eraan toe zijn om onze aardse opnieuw te beminnen. Eraan toe zijn om een nieuw verhaal verzinnen en onze hersenen en hart in deze helpen, laten verleiden door onze voetstappen.
We zijn er aan toe een andere betekenisgeving toe, voor de tijd, voor geluk, welvaart en vrijheid. Voorbij de tijd als gevang, geluk verbeeld als een grote of een kleine koek, eenzijdig materiële betekenisgeving aan welvaart en alle risico’s vermijdende doch egocentrische fantasieën over vrijheid. Ik geloof. Ik geloof in minder spreken, meer samen zingen.Ik geloof dat we eraan toe zijn om minder stampvoetend door het leven te gaan, vaker de aarde met onze stappen te strelen. Vaker de aarde, wandelend aanbidden. Ja, ik geloof dat we vaker moeten dansen. Ik geloof dat dat alles begint met een pelgrimage. En dat een pelgrimage het mooiste einde kan zijn. Met weinig op pad – tegen onze hunkering naar zelfbehoud in. Honger en dorst. Bloed, zweet en tranen. Veel tranen samen. Hartepijn trotseren, omarmen, koesteren zelfs. Samen. Klein worden. Breekbaar. Breken. Hopeloos, in overgave, hopen. En in het vergaan, verlossing vinden.Dan, aankomen. Op onze knieën, het poortje, de gewijde grond en het altaar van onze ziel, zachtjes kussen. Smeken om vergeving aan onze ziel. Onze blindheid in de ogen kijken. De rekensommen in ons hoofd, verlaten voor het ritme van ons hart, voor onze innerlijke klankschaal. Licht worden en opgelucht. Verlost van hebberigheden en de levensvrees. Vreugde worden. En met een grote glimlach, lichtvoetig terugkeren.Maar anders, anders terugkeren, voor altijd. Anders.Shervin Nekuee
Ontmoetingen tijdens De Comenius Wandeling
Shervin Nekuee is socioloog, auteur van De Perzische paradox (Arbeiderspers), artistiek leider van Mystic Festival Rotterdam en geeft lezingen voor Comenius in diverse leergangen, waaronder De Comenius Wandeling.
Kennis en onderzoek spelen een grote rol in de leergangen van Comenius. Niet als doel maar als instrument dat stimuleert tot reflectie en beschouwing. Wetenschappers, schrijvers, musici en filosofen geven een inside view in hun vakgebied, van de doorbraken tot de dilemma’s. In de leergangen werkt Comenius met een internationale faculty samengesteld uit excellente en bevlogen onderzoekers. Moderatoren, afkomstig uit de (inter)nationale wereld van bestuur, beleid en business, begeleiden het leerproces deskundig en met toewijding. Op verzoek biedt Comenius deelnemers ondersteunende en verdiepende coaching en begeleiding.