De Comeniuslezing onder de titel  Doorleefde democratie wordt dit jaar verzorgd door
prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, universiteitshoogleraar aan Tilburg University en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn bijdrage zal hij ingaan op de vraag of democratie, rechtstaat en mensenrechten wel vanzelfsprekende verworvenheden zijn die ons politieke bestaanszekerheid bieden. Wat blijft hiervan over als de staat wordt opgeëist door een meerderheid die morele of culturele superioriteit claimt? Bedreigen sociale media en nepnieuws het fundamentele vertrouwen in het politieke bestel? Of kunnen we dit vertrouwen versterken als resultaat van het democratische proces zelf?

De winnaar van de Comeniusprijs 2018 wordt binnenkort bekend gemaakt. Houdt u de media in de gaten! Eerder ontvingen Jonathan Israel (2017), Herman Van Rompuy (2016), Geert Mak (2015), Louise Fresco (2014), Paul Schnabel (2013) en Robbert Dijkgraaf (2012) de Comeniusprijs.

Het programma wordt afgewisseld met prachtige muziek verzorgd door musici uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije en eindigt omstreeks 15.30 uur. Aansluitend is er in de kerk gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens de receptie die wordt aangeboden door de Ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije (de Visegrad Group).

Praktische informatie
  • Datum: zaterdag 17 maart 2018
  • Locatie: Grote Kerk te Naarden
  • Tijd: 13:00 – 15:30 uur
Aanmelden

Dat kan via www.comeniusmuseum.nl. U ontvangt de gratis entreebewijzen per email.

Bijdragen

Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis. Een bijdrage op NL 29 RABO 0343 7035 13 o.v.v. Comeniusdag 2018  ten name van Stichting Comenius Museum wordt zeer gewaardeerd. De belastingdienst maakt het fiscaal aantrekkelijk om ANBI-organisaties zoals het Comenius Museum te steunen. Mocht u een periodieke schenking overwegen, dan vindt u op www.comeniusmuseum.nl nadere informatie hoe u dit kunt doen.

De Comeniusdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Comenius Leergangen, de ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije, de gemeente Gooise Meren en het Comenius Museum.

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?