‘Santa Fe Institute: Mindblowing!’

Mindblowing! Zo noemen deelnemers het effect van de Comenius’ Complexity Leadership Course te New Mexico. Vanuit hun verantwoordelijkheid verdiepen ze zich een week lang in de Complexity Science om zo een visie op de wereld van morgen te ontwikkelen. Modulecoördinator prof. dr. ir. Sander Bais organiseert de leergang voor de zesde keer.

Sander Bais, emeritus hoogleraar Theoretische Fysica aan de UvA, is al jaren verbonden aan het SFI als externe professor. “Het is de kraamkamer van de Complexitiy Science,” legt hij uit, een vakgebied waarin vele succesvolle onderzoekers baanbrekend en grensverleggend onderzoek doen. Het instituut doet transdisciplinair onderzoek naar de fundamentele principes van complexe systemen, waarbij onderzoekers technieken en methoden uit verschillende vakgebieden integreren. Ze houden zich bezig met biologie, economie of sociale wetenschappen, maar dan verrijkt met kwantitatieve methoden zoals die in de wis- en natuurkunde en de informatica zijn ontwikkeld.

Bais vindt het fantastisch om elk jaar met een groep een week in Santa Fe te verblijven. De deelnemers zijn afkomstig uit totaal verschillende organisaties en sectoren. Allemaal houden ze zich bezig met complexe vraagstukken en dragen ze grote verantwoordelijkheid. Tijdens hun verblijf in Santa Fe praten ze uitgebreid met wetenschappers, denkers en auteurs en wonen ze lezingen en workshops bij. Bais: “We gaan op excursie naar het Los Alamos National Laboratory, de plek waar in het diepste geheim de eerst atoombom werd ontwikkeld. Een voorbeeld van hoe een groep mensen onder extreme druk in staat was tot grote innovatie. Uiteraard hebben we het dan ook over de morele aspecten.” De groep gaat ook op excursie naar de oude indianenstad Puye, waar ze Pueblo indianen ontmoeten. “Die vertellen een indrukwekkend verhaal over hun traditionele vormen van besluitvorming en governance.”

Meer weten over Complexity Science?
Bekijk hier meer informatie over de Leergang Complexity and Leadership Course.

Advies gesprek inplannen

Heeft u vragen en wilt u graag terug worden gebeld door een van onze adviseurs?